Het is voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw van belang om data objectgericht te structureren, zodat deze data gemakkelijker kunnen worden uitgewisseld tijdens de aanleg-, beheer- en onderhoudsprocessen. Hiervoor worden nu naast elkaar door diverse partijen in de GWW ObjectTypeLibraries (OTL’s) ontwikkeld en in de praktijk getoetst op projecten.
Kennisdelingsplatform OTL-ontwikkeling
Het platform richt zich op de organisatie van de kennisdeling van de diverse OTL-ontwikkelingen die reeds in uitvoering zijn. Het biedt aan de gebruikers van standaarden (gemeenten, provincies, rijksoverheden, infrabouwers etc.) de mogelijkheid om:
- Met hun eigen OTL-ontwikkeling geïnformeerd te zijn over de aansluiting op de sectorstandaarden en af te spreken formaten tussen ketenpartners voor uitwisseling van data.
- Via platformbijeenkomsten kennis en projectervaringen te delen bij de beproeving van de OTL’s in diverse organisaties.
Bijeenkomsten
In totaal worden 8 kennisdelingsbijeenkomsten georganiseerd, waarvan de zesde is gepland op donderdag 8 april. Deelname is gratis. Deze bijeenkomst verloopt als teleconferentie (Zoom). Opnamen van de eerdere bijeenkomsten kunt u terugzien in het YouTube-kanaal van het BIM Loket.
Programma
Het online-programma start stipt om 13:30 uur. Vanaf 13:20 uur kunt u bij de sessie inloggen.
13:30 – Opening en toelichting doel van het netwerk Kennisdeling OTL, door Henny Stolwijk
13:40 – Potentie gebruik ETIM-standaard in verbinding met CB-NL. Presentatie door Leo van Ruijven, Croon, Wolter en Dros
14:10 – Open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB); het samenbrengen via de ETIM-standaard en het gebruik installatietechnische geometrieen en data in 3D. Presentatie door Jeroen Mackaij, Strukton Worksphere
14:40 – PAUZE
15:00 – Building Smart Data Dictionary (BSDD) i.r.t. infra datasets met 3D-BIM-Objecttypen bibliotheken zoals CB-NL. Presentatie door Pieter Pauwels, Technische Universiteit Eindhoven
15:30 – Gesprek/discussie over de behandelde vraagstukken
16:00 – Sluiting
Project gehonoreerd door digiGO en uitgevoerd onder de vlag van het BIM Loket