FAQ voor fabrikanten
Kan ik nog meedoen met de UOB? Hoe werkt de UOB? Deze en nog meer veel gestelde vragen over de UOB worden beantwoord in onderstaande FAQ voor fabrikanten. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan je vraag per mail naar uob@2ba.nl, dan nemen wij contact met je op.
Wat is de UOB?
De open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Door de open standaard – ETIM en ETIM-MC gestructureerd – zijn deze objecten door iedereen in iedere fase van ontwerp, realisatie en beheer te bekijken, te begrijpen en te gebruiken.
Waarom is de UOB van belang?
De open standaard zorgt ervoor dat 3D-modellen tussen partijen in de keten echt uitwisselbaar zijn, ongeacht verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer. Zo kan de hele keten binnen de hele sector samenwerken vanuit gedeelde informatie en gedeeld inzicht. Dit vergroot de slagkracht en bijdrage van individuele bedrijven en de sector als geheel enorm, ook waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit.
Hoe werkt de UOB?
Basis van de UOB is ETIM: dé internationale classificatiestandaard voor technische producten. Met ETIM coderen alle fabrikanten de technische kenmerken van hun producten op exact dezelfde wijze. Hierdoor kunnen zoekmachines, rekentools en dergelijke zonder vragen, zonder mapping, zonder menselijke tussenkomst met deze fabrikantdata aan de slag. Bovenop deze basis, maar met dezelfde wijze van coderen, is ETIM-MC (Modelling and Calculation) uitgewerkt. Hiermee kunt u als fabrikant de geometrische parameters van uw producten uniform uitschrijven. In principe kan dit worden gedaan met hetzelfde PIM-pakket (Product Informatie Management) waarmee ook de ETIM-specificaties worden beheerd.
Wat heb ik als fabrikant aan de UOB?
Om als fabrikant te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van klanten om meer en betere data, sta je voor de uitdaging om informatie te leveren voor verschillende klanten, verschillende landen, verschillende processen, verschillende software en in verschillende formats. Hierdoor ontstaat een steeds hogere beheerlast in tijd en geld. De UOB maakt hier een einde aan doordat je gebruik kunt maken van de open standaarden zoals ETIM voor de technische specificaties en het nieuwe ETIM MC voor geometrische waarden van jouw product.
Als fabrikant ben je dé eigenaar én expert van jouw productdata en die lever je daarom zelf aan. Al je klanten kunnen gebruik maken van jouw datasets op basis van ETIM en ETIM-MC. Zelfs wanneer ze geen gebruik maken van de UOB. Jouw product wordt waardevoller voor je klanten, dankzij 100% correcte, volledige en digitaal uitwisselbare productdata. Daarbij houd je je klanten tevreden door minder fouten en vertragingen in het ontwerp, de bouw en het onderhoud. Je kunt met één set data per product alle mogelijk klanten en gebruikers bedienen. Die data bied je vanuit jouw PIM aan bij de UOB, via de 2BA datapool. Zo is er sprake van één bron, één standaard en één loket.
Hoe kan ik mijn productdata aanleveren?
Voor deelname aan UOB is het noodzakelijk dat jouw productdata binnen de 2BA datapool beschikbaar komen. Na aanmelding voor de UOB kun je direct beginnen met het aanleveren hiervan. Het aanleveren van productdata inclusief de MC-data kan met de uitwisselformaten SALES005 en BMEcat 2005 ETIM Guideline 4.0. Deze (XML) berichten zijn specifiek ingericht voor het aanleveren van ETIM+MC parameters.
In drie eenvoudige stappen worden jouw data toegevoegd aan de UOB. Publiceert je organisatie al data bij 2BA? Dan is voor jou alleen stap 3 van toepassing.
- Stap 1
Productdata aanleveren voor UOB begint bij het leveren van algemene productgegevens als fabricaat, productserie en producttype. De unieke identificatie van een product met een GTIN of eigen productidentificatie hoort daar ook bij. - Stap 2
De volgende stap is het toepassen van de ETIM-classificatie en de bijbehorende ETIM-kenmerken op producten, waarmee je een generieke beschrijving van de producteigenschappen maakt. - Stap 3
De laatste stap is het aanleveren van de specifieke eigenschappen die in ETIM-MC zijn gedefinieerd. Met deze set van parameters kan ieder softwarepakket een (3D) weergave van jouw product maken.
Belangrijk daarbij is dat ETIM-MC correct worden aangeleverd. Er zijn diverse PIM oplossingen beschikbaar die dit ondersteunen en vanuit 2BA geven we hierover graag advies.
Er is een ETIM-MC viewer voor alle bladen beschikbaar. Hiermee heb je als fabrikant een beter inzicht hoe de MC-bladen moeten worden ingevuld. Met de UOB 3D-viewer kunnen fabrikanten hun opgeleverde data ook visueel controleren.
Van wie is de UOB?
De open Uniforme Objecten Bibliotheek is ontwikkeld door de sector en voor de sector. Samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard) en 2BA zijn de grote technisch dienstverleners en belangrijke fabrikanten de drijvende kracht achter het platform. Databedrijf 2BA neemt de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich en heeft voor de technische ontwikkeling samengewerkt met Cadac Group. De UOB is één van de versnellingsprojecten van de DigiDealGO, het nationaal digitaliseringsprogramma voor de bebouwde omgeving.
Wie doen er al mee met de UOB?
Het is een indrukwekkende rij namen van zowel installatiebedrijven als fabrikanten. Goed voor vele innovaties en cruciale projecten voor ons land binnen de sector techniek. Bij de installatiebedrijven maken Batenburg, BAM, Croonwolter&dros, TBI, De Groot, Engie, Strukton, HOMIJ, Kuijpers, Spie, Unica, ULC, Heijmans, Van der Sluis, van Dorp, Veolia en Vinci zich vanaf het begin hard voor de UOB. Bij de fabrikanten zijn Flamco, Zehnder, Legrand, Wilo, Interlight, VSH, ABB, Minkels en Schneider Electric vanaf het begin nauw betrokken en hebben hun productdata aangeleverd.
Hoe kan ik meedoen?
Heel eenvoudig. Neem dan contact op met 2BA. Graag leggen we alle voordelen van het deelnemen aan de UOB aan je uit en brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook helpen we je bij de keuzes die nodig zijn om binnen jouw organisatie met de UOB te gaan werken.
Bel 088-2220077 of mail naar uob@2ba.nl . Aanmelden kan ook via het contactformulier op deze website.